Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

MOBİLYA İMALAT ve DEKORASYONUNUN EKONOMİK BOYUTU:

Her yıl genelde 15 Şubat'tan sonra mobilya sektörünün canlandığını belirterek söze başlarsak, Mart ayı itibarıyla piyasanın canlanması mobilya sektörünü de canlandırmaktadır. Özellikle mutfak dolabı, banyo dolabı, ray dolap, gömme dolap, vestiyer, giyinme odasyı, yatak odası takımları, yemek odası takımları, oturma odası takımları ve koltuk takımları gibi ev mobilyarı için en uygun satın alma zamanları her yılın Kasım ayı sonundan Şubat ayına kadardır Aynı şekilde ev dekorasyonu ve villa dekorasyonu gibi yüksek meblağlar ödenmesi gerekebilecek mobilya dekorasyon ve mobilya imalat hizmetlerinde de durum aynıdır.

Düğün mobilya paketi alırken zamanın kısıtlı bir sürece ve hazırlık telaşesi olduğundan işin ekonomik boyutu çok önem arz etmemektedir. Dolayısyla evlenecek çiftlerin beğenisi ve zevkleri doğrultusnda mobilya takımlarını mobilya mağazalarından satın alması ya da mobilya imalatçılarına sipariş vermesi yerinde olacaktır.

Yaklaşık 10 yıllık mobilya sektörüne reklam hizmeti vererek bu gözlemlerimi size aktardıktan sonra işin mobilya kalitesi, zamanında teslimat, mobilyanın sağlamlığı, estetik, şıklık ve zerafet boyutuna geçelim.

 

MOBİLYA KALİTESİ, ZAMANINDA ÜRÜN (HİZMET) TESLİMİ,

MOBİLYANIN KALİTESİ, ŞIKLIĞI ve ESTETİK BOYUTU:

Öncelikle mdf mi yoksa suntalem mi soruna cevap verelim. Suntalem kelimesi yerine mobilya firmaları genelde yonga levha kelimesini kullanıyorlar. Sunta ya da yonga levha, ağacın parçalanması işleminin sonrasında talaş haline getirilip içine bağlayıcı tutkal ve reçinenin eklenerek elde edilen ağaç parçacıkları hamurunun yüksek basınç altında preslenmesiyle oluşur. Suntalam ise sunta yüzeyine dekor kağıtlarının preslenmesi ile elde edilebilmektedir.  Renk ve desenler dekor kağıtlarının çizilme ve darbeye dayanması için reçine ile sunta yüzeyine preslenmesi ile elde edilir.

Mdf, orta yoğunlukta levha anlamına gelmektedir. Ağaç liflerinin tutkal ile karıştırılması sonucunda oluşan hamurun sıcak pres makinelerinde yüksek basınçta levha haline getirilmesi metoduyla oluşturulur. Ham mdf yüzeyine dekor kağıtlarının dayanım artırıcı reçine ile kaplanmasının ardından preslenmesi ile elde edilen ürüne de mdf lam denir.

SUNTA-SUNTALEM-YONGA LEVHA İLE MDF-MDF LAMIN

EN ÖNEMLİ FARKLARINI LİSTELERSEK;

1- MDF-MDF LAM da dış görünüş düzgün yüzey, homojen yapıya sahipken, sunta-suntalem-yonga levhada pürüzlü ve tanecikli yapıya sahiptir.

2- MDF-MDF LAMIN iç yapısında hiç boşluk yokken sunta-suntalem-yonga levhanın iç yapısında boşluklu yapı mevcuttur.

3-MDF-MDF LAM daha ağır, sunta-suntalem-yonga levha daha hafif olur.

4- Nem direnci bakımından kıyaslandığında MDF-MDF LAM suya dirençli  sunta-suntalem-yonga levha ise suya dirençsizdir.

5-Dayanıklılık bakımından kıyaslandığında  MDF-MDF LAM oldukça dayanıklıdır,  sunta-suntalem-yonga levha ise daha az dayanıklıdır.

6-Yük taşıma kapasitesi bakımından kıyaslandığında MDF-MDF LAM da taşıma kapasitesi iyiyken sunta-suntalem-yonga levha ağır yükü taşıyamaz.

7-MDF-MDF LAM kolay boyanabilir ve lake boyalı imalat için kullanılabilirken sunta-suntalem-yonga levha pürüzlü yüzeyi sebebiyle kolay boyanamaz, boyayı emer.

8-Kullanım süresi bakımından kıyaslandığında, ham MDF nin ömrü 10 yıl, MDF-LAM ömrü 15-20 yıldır.Ham suntanın ömrü 5 Yıl, suntalam ya da yongalam halinde ise ömrü 15 yıldır

9-Kullanım alanı bakımından kıyaslandığında, MDF - MDF-LAM Bebek Mobilyasında, Yatak Odası Mobilyasında, Mutfak Dolaplarında, Banyo Dolaplarında, Her Türlü Mobilya Yapımında kullanılabilirken sunta-suntalem-yonga levha ise Bebek Mobilyasında, Yatak Odası Mobilyasında, Salon ve Oturma Odası Mobilyalarında, Çocuk Odası Mobilyalarında kullanılabilmektedir.

10-Fiyat bakımından kıyaslandığında, MDF - MDFLAM suntaya göre daha pahalıdır. 

Bu bilgiler ışığında sunta mı iyi mdf mi iyi ya da kaliteli, hangisi sağlıklı, hangisi daha ekonomik sorularına sizin karar vermenizin daha uygun olacağını düşünüyoruz. 

Evinizde yeni baştan bir tasarım yapacaksanız öncelikle hangi tarzı benimsediğinizi bilmelisiniz. Retro, Modern, Country, Rustik vb. tarzlardan hangisini evinize uygun belirlediyseniz mobilya seçiminizi ona göre yapmalısınız. Eğer evinizin genel planında önceden bir tarz hakimse ve bu tarza uygun mobilya seçmenizde fayda var.

HANGİ TARZ MOBİLYA ALMALIYIM? 

Country Tarz Mobilya: Açık rengin hakim olduğu ve ferah bir mobilya dekorasyon tarzıdır. Eskitilmiş, gösterişten uzak ve açık renkli mobilyaları tercih eden kişiler için ideal olduğu düşünülebilir. 

İskandinav Tarz Mobilya: Bu tasarımda mobilyaların büyük bir bölümü beyaz ya da gridir. Modern ve genelde açık renkte olan bu tarzda az eşya vardır. Duvarda ve zeminde açık renkler kullanılır. 

Retro Mobilya: Daha klasik mobilyaların, dolapların, ahşapların kullanıldığı bu türde oda genelde kahverengi renge bürünür. Genelde klasik mobilyalar tercih edilir.

Modern Mobilya: Az eşyalı ve kullanışlı bir tarzdır. Genelde beyaz ve siyah renk hakimdir, 

Rustik Mobilya: Beyaz ve gösterişli mobilyalar seçilmelidir. Tekli koltuklar pek tercih edilmez. Geniş ve büyük mobilyalar seçilir, Bu tarz mobilyada yemek masası da genelde gösterişlidir.

Luxury Mobilya: Büyük avizeler ve ışıltılı eşyalar kullanmak bu tarz mobilyada oldukça etkileyici olur. Koltuklarınızı geniş tercih edebilirsiniz.

Pop & Color:Mobilya : Renkli ve hafif mobilyaların kullanıldığı mobilya tarzıdır. Duvarlarda ve aksesuarlarda pastel renkler yoğun olarak kullanılır. Bu tasarımda açık renklerin kullanılması yerinde olacaktır.

Vintage Mobilya: 1960 ve 1970 modasının esintileri olan mobilyalar ve aksesuarlar bu tarzın tercihidir. Nostaliyi sevenler için idealdir diyebiliriz.

MOBİLYA SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

-Mobilyaların kalitesi: Sağlam olmayan ucuz mobilyalara yatırım yapmak size daha pahalıya mal olacaktır.
-Koltuklarınızın rahatlığı önemlidir: Mobilyanın sizin tarzınızı yansıtmasının yanı sıra rahatlığı da çok önemlidir.
-Mobilyaların rengi odanın aydınlığını etkilemesin: Mobilyalar odanın havasını boğmamalı, ferah bir ortama zemin hazırlamalı.
-Dolaplarınızın kapakları sağlam olmalı: Bir süre sonra kapanmayan ve bozulan kapaklarla uğraşmak istemezsiniz.
-Odanızda büyük bir kalabalıktan ziyade şık bir görünüm oluşturmalı.
-Kolay eskimemeli, yanmamalı ve elbette pratik olarak temizlenebilmeli.

Resim
X